Sałatka z pieczonego kopru włoskiego, pomarańczy i parmezanu

Danie dedykowane akcji Cisowianka. Gotuj zdrowo – Mniej soli.
Czym zastąpić sól w sałatce? Nasz chef Joseph Seeletso wybrał parmezan. Lekko słony smak sera w połączeniu z pomarańczą i koprem włoskim wzmocni smak dania i nada mu charakteru.

Składniki na 4 porcje:

2 szt kopru włoskiego

2 szt pomarańczy

150 g parmezanu

Oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Koper włoski oczyść. Wysmaruj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku ok. 8-10 min w temp. 180oC. Obierz pomarańcze, tak żeby nie miały białych błon. Wytnij cząstki. Za pomocą obieraczki lub, wytnij z parmezanu płatki. Zamiast parmezanu można użyć inny twardy ser, jak np. Grana Padano. Upieczony koper kroimy w plastry, układamy na przemian z filetami z pomarańcza. Dekorujemy płatkami parmezanu.

Fot. Marcin Czechowicz, MCM Production