Pieczony i marynowany łosoś w jałowcu, wędzonej i suszonej śliwce

Kolejny przepis z serii: Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli.

Składniki na 4 porcje:

4 filety po ok. 120-150 g surowego łososia

70 g suszonej wędzonej śliwki

8 ziaren jałowca

300 g groszku cukrowego

100 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Łososia oczyść z łusek i ości, podziel na 4 porcje. Śliwki pokrój w cieniutkie plasterki i wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i z jałowcem rozgniecionym w moździerzu. Wymieszaj i włóż łososia do marynaty. Marynuj przez 3 godz. a następnie wyłóż na blachę i piecz przez 8 min w temp. 180oC.
Groszek cukrowy blanszuj przez 30 sek. w gorącej wodzie, a następnie zahartuj w zimnej wodzie z lodem. Pokrój w cieniutkie paski. Na talerzu ułóż pokrojony groszek, a na nim upieczonego łososia.

Smacznego!

foto by Marcin Czechowicz, MCM Production