Grillowany sznycel z indyka z karmelizowaną w occie balsamicznym botwinką

Sposób wykonania:
o Cytrynę zanurz na 30 sek. we wrzątku, następnie przelej zimną wodą. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Szałwię pokrój w cieniutkie paski, dolej oliwę z oliwek i wymieszaj z przygotowaną cytryną…

Składniki (na 4 porcje):
• Sznycel z indyka – 4 szt. (ok. 600 g)
• Cytryna – 1 szt.
• Szałwia
• Oliwa z oliwek – 100 ml
• Botwinka – 2 pęczki
• Ocet balsamiczny – 100 ml
• Ocet – 1 łyżka

Sposób wykonania:
o Cytrynę zanurz na 30 sek. we wrzątku, następnie przelej zimną wodą. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Szałwię pokrój w cieniutkie paski, dolej oliwę z oliwek i wymieszaj z przygotowaną cytryną. Wyporcjowane sznycle z indyka dokładnie zamarynuj w przygotowanej marynacie, przez ok 3 godz.
o Buraczki z botwinki odkrój z łodyżką o wysokości ok. 3 cm. Umyj i ugotuj w wodzie z dodatkiem octu. Pół twarde buraczki wyjmij z wody, odstaw do wystudzenia, obierz. Do garnka wlej ocet balsamiczny i dodaj obrane buraczki, zostaw do skarmelizowania octu, ciągle mieszając, żeby buraczki dobrze się obtoczyły.
o Liście botwinki odetnij z łodyżką na wysokości 5 cm. Włóż do gorącej wody na 15 sek. a następnie zahartuj w zimnej wodzie.
o Na rozgrzany grill ułóż zamarynowane sznycle z indyka. Grilluj przez 4-5 min. z każdej strony.
o Wykładaj na talerze, dekorując liściem botwinki i karmelizowanymi buraczkami. Po wierzchu polej odrobiną karmelizowanego octu balsamicznego.

SMACZNEGO!

Fotograf: Marcin Czechowic, MCM Production